nyår

Förändring…

Förändring är alltid lite läskigt, men med åren har en förändring helt klart blivit enklare. 
Vissa förändringar, kräver mer av en, än andra.
Mitt liv totalförändrades för fyra år sedan då vi sålde vårt hus och köpte det här huset.
 Efter det rullade förändringarna på.
Startade företag, sa så småningom upp mig från mitt fasta jobb i vården.
Det största förändringen på sista tiden har varit att lägga om min kost.
Om ett par veckor har jag käkat LCHF i ett år.
Tro mig jag var en stor motståndare till LCHF innan jag började.
Jag har alltid trott på fettsnål kost, träning, lite kalorier. Har gått ner i vikt så vid två tillfälle. Har dock inte lyckats att hålla det då jag har skadat mig och inte har kunnat träna, och vips så smyger kilona på.
Jag sökte läkare för ett år sedan med tankarna om att jag kanske hade fel på ämnesomsättningen, var så uppgiven att jag tänkte be att få utskrivet en bantningstablett.
Läkaren var helt fantastisk. Jag vägde då kanske 89 kg till mina 170. 
( hade gått ner 3 kilo på näst intill svält)
Han sa – det enda jag ser är en ung vacker tjej. Visst, enligt BMI är du överviktig,
 men enligt mina ögon är du inte det.
Hans ord var helt klart rörande. 
Han uppmuntrade mig att börja äta LCHF. Jag var mycket tveksam, dels för att jag hade gallbesvär
 och dels för min fetträdsla..
Jag är en person som går all in, i det mesta jag gör. Jag bestämde mig således att satsa på LCHF. 
Dagen efter hällde jag grädde i kaffet och bara skakade på huvudet.
 Jag dricker grädde, en mycket märklig känsla.
Nu ett år senare, har jag kommit över min fetträdsla. Har förstått att fett inte orsakar fettma, 
lika lite som man blir grön av en gurka. 
Det är kolhydraterna, och sockret som styr en begynnande övervikt.
I dag äter jag strikt LCHF, vilket består av en naturlig kost, Kött, fisk, kyckling, ägg, grönsaker, sallad, samt feta mejeri produkter, oljor, nötter och lite bär då och då.
Jag har aldrig mått bättre! 11 kg  minus på vågen.
Vågen som jag förövrigt har börjat att strunta i, nu styr den inte mitt liv längre.
19 cm mindre midjemått. Som jag gladeligen visar upp i klänningar med skärp i midjan – en lycka för mig!
Inget mer blodsockerfall, med huvudvärk på köpet
Inga mer gallanfall.
Väldigt lite sockersug!
Jag mår så grymt bra. Dessutom så styr inte träningen min vikt längre. 
Nu tränar jag bara för att kroppen mår bra av det.
Jag hör inte till dem som rasat hur mycket som helst i vikt med lchf. Utan min kropp har hållit i varje kilo den kunnat, säkert  rädd för nästa svältperiod som kanske skulle kunna komma..
Jag har ca 6 kilo kvar enligt BMI, men vet ni va, jag skiter högaktningsfullt i BMI kurvorna. För de säger inget om benstomme och muskler.
Tvärtom jag känner mig smal, fin och lätt som en fjäder trots,att jag ligger på överviktskurvan, enligt BMI!
Strunta i vågen. Mät er! 
Är ni intresserade av LCHF så kan ni läsa mer  här. 
Det är också lämpligt att ställa direkta frågor om LCHF kosten på de sidorna.
Vill ni fråga mig något går det fint, så länge tonen är trevlig. Vet att detta ämne kan upprör och jag vill helst slippa jobbiga hätska diskussioner..
Ha en fin dag/Anna!
 

40 Comments

 • Blåbärs och smultronstället

  Tack för ett väldigt intressant och fint inlägg, jag har försökt mig på LCHF(även GI) och inte fixat det fullt ut, men nu gav du mig ännu mer inspration att testa, TACK!

  Jag skulle vilja gå ner 5-10 kg, då skulle jag må bättre. Jag gick upp i vikt efter att jag blev sjuk i bröstcancer för fyra år sedan, jag äter fortfarande medicin, så det gör säkert sitt också.

  Gillar din blogg med härlig naturlig inredning, så jag har ju följt dig ett tag. Kul att läsa dina/era reportage i olika tidningar också:-)
  Ha det gottnoch njut med LCHF!
  Kram kram Susanne

 • Tankar tar tid

  Hej Anna

  Jag började också med LCHF för ca ett år sedan. Har ett förflutet som Viktväktare och tyckte att det var lite skumt att man skulle äta så mycket fett. Men samtidigt förstod jag ju att Vv inte hjälper när man måste komma tillbaka undan för undan.
  Jag är väl ingen strikt LCHF:are men har hittat en nivå som passar mig. Har gått ner i vikt och fått en mycket bättre mage och framför allt … mitt godissug har försvunnit!
  Jag säger grattis till dig och till mig själv och alla andra som hittat och mår bra av LCHF!

  Kram Christina

  PS Som "avdankad" bloggare följde jag dig tidigare (har tom handlat något av dig). Såg att du finns på Instagram nu, ett forum som jag också hittat till nyligen.

 • Petra

  Inspirerande läsning! Jag är en 50/50 lchf:are, och jag vet ju att det funkar och att jag mår bra när jag väl håller mig till kosten. Men sen så har jag svårt att hålla mig helt och fullt ändå, haha…

 • Ida

  hej anna. om man som jag är liten och smal, och gärna vill lägga på sig ett par kilon. kan man använda sig av LCHF då också? har hört att man kan använda sig av den för att gå upp också. fast man ändrar på vissa saker då såklart. har du några tips på sidor för just detta?

 • Johanna Villa Haga

  Så underbar feelgood känsla i inlägget! Va underbart att du har hittat något som fungerar så bra och som du mår så bra av. Jag hade sockeruppehåll i ett halvår för ett tag sen och mådde så bra och va så pigg men ramade in i gamla vanor igen, får bli och ta tag i det igen! Blev verkligen inspirerad av ditt inlägg
  Kram Johanna

 • Torparlycka

  Grattis till ditt "nya liv"! Jag har ingen problemvikt men är ständigt trött, så funderat på detta med LCHF verkar ju kunna påverka blodsockret positivt…
  Lite rädd dock, har lidit av anorexia under många år, frisk nu och lycklig mor till 2 fantastiska barn, men rädd för "extrema" dieter, några tips?
  Kram
  a

  • Anna Truelsen

   Ja lchf har verkligen gett mig en kick! Eftersom du har haft en ätstörning så tycker jag att du ska prata med någon av kostrådgivarnas inom lchf! Rekomenderar Anna Hallen och Åse Falkman – 56 kilo!
   Lycka till!

 • Anonym

  Jag är en av mina inspirationskällor och jag följer både din blogg och på Instagram.
  Detta är sällan jag ger kommentarer men detta inlägg gjorde mig otroligt rörd över din styrka!

  Jag har i snart två år ätit LCHF pga. av magbesvär och är en av dom som sett det positiva den kosten ger och hur fel kost och stress påverkar oss mer än vad vi kankse vill tro.

  Jag önskar dig fortsatt lycka och välgång både i jobb och kost.

  Hälsningar/ Madde

 • Liten Bod

  Jättebra skrivet inlägg! Kände igen allt 🙂 Kör också LCHF sedan ett år snart och känner mig också fin trots många kilon kvar! Kul att allt går din väg, jag hoppas på samma tur med mina förändringar… Kram, Tina

 • HOUSE of ADELA

  Härligt inlägg, du är sååå sund!
  Har aldrig bantat i hela mitt liv, bara ätit normalt och r ö r t mycket på mig.
  Njuter mest av att se att detta kan funka om man vill och att du har så sund inställning till det:)

  Kramar
  Adela

 • Sallys hus

  Hej fina fina du!
  Vilket fint inlägg!!!
  Jag är tvärt emot dig…fixar inte LCHF alls utan kör efter viktväktarnas.
  Jag tror inte det ena är bättre än det andra utan det gäller att hitta det som är bäst för en själv.
  En stor förändring för mig har blivit att jag numera verkligen VILL träna…för att jag mår bra av det.
  Hoppas ni hade en mysig kväll i går..;)
  Kram Katarina

 • Annas skattkammare

  Toppen Anna! Härligt och inspirerande skrivet. Jag har länge trott att det är sockret snarare än fettet som är boven. Jag rasade dock i vikt under graviditet och amning och rör mig ganska mycket nu i småbarnslivet så just nu äter det jag känner för. Jag behöver dock träna mer för att slippa huvud- nack och ryggvärk. Det är jag dålig på! Det var ett nyårslöfte att ta hand om min kropp bättre, än så länge har det gått sådär och nu ligger jag förkyld. Alla har vi våra små hinder.. 🙂
  Kram Anna

 • Johanna

  Åh vad duktig du är, så stark!

  Jag har varit sugen på att testa Lchf, man kan ju inte undgå när man hör talas om det hela tiden:) Jag har fått två barn ganska tätt (den yngsta är nu 15 månader) och jag gick upp 47 kilo under min senaste graviditet. Jag har nästan alltid varit vältränad, fast och normalviktig. Nu bär jag runt på minst 25 kilos övervikt och det gör att man inte mår så bra som hade velat. Jag håller dock på att hitta tillbaka till träningen så smått och jag försöker få ur sockret ur mitt system. Inte alltid det lättaste när man aldrig får sova.

  I alla fall, det var väldigt inspirerande att läsa om ditt år med Lchf!

  Kram Johanna

  • Anna Truelsen

   Hej Johanna känner igen mycket av det du skriver! När jag hade 3 småbarn så var jag så trött! Åt en chokladbit för att orka! Sen la jag om vanorna till fett o socker snål kost med mycket träning! Visst gick jag ner i vikt men maten var rätt så torftig ! Och kilona kom till vaka när det inte gick att träna! Nu äter jag hur go mat som helst!
   Kram o lycka till!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »