nyår

Älskar att hata?

Den här lilla berättelsen har hängt med min blogg ett tag nu! 

Gillar verkligen den här berättelsen! Försöker leva efter ”tänket” som Kalle har, det har blivit mitt livs räddning, och det funkar. Att se det positiva i varje situation. Tillåta mig tycka saker är jobbigt men sikta framåt och fokusera på det som är bra!Då brukar det jobbiga vända!

Kalle är den typen du älskar att hata. Han är alltid på gott humör och har alltid något positivt att säga.När någon frågade honom hur han mådde svarade han: ’Om jag mådde bättre hade jag varit tvillingar’.Han var en naturlig inspiratör. Om en av de anställda hade en dålig dag var Kalle där och talade om för de anställde hur man kunde se positivt på situationen.

Jag blev nyfiken av att se detta, så en dag gick jag bort till Kalle och frågade honom: ’Hur lyckas du?’Kalle svarade: ’Varje morgon vaknar jag och säger till mig själv: Du har två val idag. Du kan välja att vara på gott humör eller du kan välja att vara på dåligt humör. Jag väljer att vara på gott humör.’Varje gång det sker något dåligt, kan jag välja att vara ett offer eller dra lärdom av det. Jag väljer att dra lärdom av det.Varje gång någon kommer och klagar hos mig, kan jag välja att acceptera deras klagan eller jag kan välja att peka på de positiva sidorna i livet.Jag väljer de positiva sidorna i livet.’Säkert, men det är inte fullt så enkelt’, protesterade jag.’Det är det’, svarade Kalle. Livet handlar om val. När du tar bort allt runt omkring är varje situation ett val. Du väljer hur du vill reagera på situationen.Du väljer hur folk skall påverka ditt humör.Det är du som väljer om du vill vara på bra eller dåligt humör.Till syvende och sist är det ditt val hur du lever ditt liv.Jag funderade över vad Kalle hade sagt.Strax därefter lämnade jag företaget för att starta eget. Vi tappade kontakten, men jag tänkte ofta på honom när jag gjorde ett val i förhållande till livet, istället för att bara reagera på det.

Många år senare hörde jag att Kalle var inblandad i en allvarlig olycka med ett fall på 20 meter från en radiomast. Efter 18 timmars operation och flera veckor på intensiven, blev Kalle utskriven från sjukhuset med skenor längs ryggen.

Jag träffade Kalle ca sex veckor efter olyckan. Då jag frågade honom hur han mådde, svarade han: ’Om jag mådde bättre skulle jag ha varit tvillingar. Vill du se ärren?’Jag avböjde erbjudandet om att se ärren, men frågade honom om vad som försiggick i huvudet på honom under olyckan.’Det första jag tänkte på var på min ännu ofödda dotter’, svarade Kalle.’Så medan jag låg på marken mindes jag att jag hade två val. Jag kunde välja att leva eller jag kunde välja att dö. Jag valde att leva’.’Var du inte rädd? Blev du inte medvetslös?’ frågade jag Kalle fortsatte: ’Ambulanspersonalen var fantastisk. De sa hela tiden att allt kommer att gå bra. Men då de rullade in mig på akutmottagningen och jag såg uttrycken i läkarnas och sjuksköterskornas ansikten, blev jag vettskrämd. I deras ögon stod skrivet: ’Han är döende’. Jag visste att jag måste göra något.Vad gjorde du då?’, frågade jag.Nå, det var en sjuksköterska som skrek frågor till mig’, sa Kalle.Hon frågade om jag var allergisk mot något.Ja’, svarade jag. Läkarna och sjuksköterskorna stannade upp medan de väntade på mitt svar. Jag tog ett djupt andetag och ropade:”Tyngdkraften”.Genom deras skratt sa jag till dem: ’Jag väljer att leva. Operera mig som om jag var levande, inte död’.Kalle överlevde tack vare läkarens skicklighet, men också på grund av sin fantastiska inställning.Jag lärde av honom att varje dag kan vi välja att leva fullt ut.Inställningen är, trots allt, allt.Gör er därför inga bekymmer för morgondagen. Den får själv bära sina bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga’. Matteus 6:34Egentligen är dagen idag den morgondag som du bekymrade dig för igår.

När allt känns för hemskt, kan man tänka så här!

….Jag är tacksam…… för tonåringen som gnäller för att han måste diska för då är han hemma och inte ute på gatorna.
….för skatterna jag betalar för det betyder att jag har ett jobb.

… för att jag måste städa efter en fest för det betyder att jag har vänner.

….för att kläderna är lite trånga för det betyder att jag har mat på bordet.

… för att gräsmattan behöver klippas ,fönster tvättas och hängrännor som måste rensas, jag har ett eget hem.

…för skuggan som bevakar mitt arbete,det betyder att jag är ute i solen.

… för alla klagomål på politiker för det betyder att vi har fri yttranderätt.

… för att parkeringsplatsen är längst bort för det betyder att jag har råd att ha bil.

… för min höga elräkning, den betyder att jag har det varmt.

… för kvinnan i bänken bakom mig i kyrkan som sjunger falskt för det betyder att jag kan höra.

… för tvätthögen på bordet för det betyder att jag har kläder att ta på mig.

… för trötthet och värkande muskler i slutet av dagen – jag har kunnat arbeta hårt. .

.. för väckarklockan som ringer på morgonen, jag lever.

… och sist men inte minst för att jag får många mail, för det betyder att någon tänker på mig.

Ps. tack för alla goa kommentarer i inlägget om den fina duo som stack ut på videon som jag visade! Och tack alla ni som öppnade ert hjärta och berättade o era anhöriga med adhd, asperger och liknande diagnoser!Kram på er!!

Ha en trevlig söndag/Anna!

14 Comments

 • Sahra

  Fantastisk inställning. Fantastiskt inspirerande människa. Det låter som han gått i lära hos Kaj Pollak som har skrivit Att välja glädje. En fantastisk bok. Tack för att du delade med dig av dessa tänkvärda ord. Jag sparar dem.

 • kristina - ingen vanlig dag

  Otroligt tänkvärt. Svårt att följa alla gånger men lyckas man komma halvvägs har man väldigt mycket att vinna! Jag länkadet till detta idag. Vi gör en omrokad i vårt liv och då är texter som dessa sköna att hämta energi ifrån.

  Kram till dig.

 • cat

  Helt underbar berättelse, många tänkvärda ord. Det är viktigt att orka se det positiva när det är som mörkast och jobbigt.
  Ha de gott. Catarina

 • Vår sekelskiftes-dröm

  Hej!
  Javisst så är det!
  De mest positiva människorna jag känner har inte alltid haft det så lätt här i livet. De har blivet min förebild. Bitter behöver aldrig någon bli, men man måste jobba på det.
  Det är även viktigt att man gör val i livet och lever det liv som man vill göra och inte vara ett offer.
  Intressant!
  Kramis Anette

  • Anna Truelsen

   Helt rätt Anette! Mitt liv har inte varit så enkelt alla gånger! Har en tuff tonårstid med dåliga val bakom mig, samt en hel del annat skräp har hänt! Som jag inte kan skriva om här!
   Jag har lärt mig att kan man välja att focusera på det som är ljust i en situation så kommer man igenom!

   Kram

 • Anna Truelsen

  Jag har valt denna livsfiolosofin! Upplever inte direkt att den är ångestfylld! Utan för mig är den positiv!min kristna tro är min styrka och den här livsfiolosofin går hand i hand med den!

  Väljer jag fel i en situation så klart att det är jobbigt! Men i nästa steg lägger jag ner det som blev fel och går vidare!
  För mig har detta varit nyckekln till mitt själsliga välmående!

 • Vitt hus med svarta knutar

  Den här berättelsen handlar mycket om livsfilosofi och det är inte alltid enkelt att välja att tänka positivt när situationer känns oss övermäktiga. Jag är lite intresserad av filosofi och inom existentialismen betonar man att människan är fri i sina val och blir därmed ansvarig för sina beslut och sin livsbana, men att med denna valfrihet följer även ångest. Det blir tydligt tycker jag när man står inför två val och vet att när man väljer det ena, så väljer man samtidigt bort det andra.

  Ha en fin söndagskväll!
  Kram,
  Regina

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »