resedagbok,  resor

Trogir första destinationen på vår bilsemester

Utsikten i från vår lägenhet är helt fantastisk.

 På gatan utanför vårt lägenheten

Jag tycker att öde förfallna hus är oerhört vackra.

 Vi bor i området bakom båten närmast i bild. Man går några hundra meter upp för gatan mellan husen och så kommer man fram till Apartment Ema som vi hyrt via booking.

Älskar gamla städer med slitna kullerstenar som blivit trampade på i flera tusen år.

Trogir finns med på Unescos Världsarvslista och bildades på 200 f.kr. av Grekiska kolonister från Issa. Romarna intog sedan staden och utvecklade den till en viktig hamnstad i den Romerska provinsen Dalmatien.

Trogir ligger 3 km från Split flygplats och att se flygplan i luften över staden är ingen ovanlig syn. Läste någonstans att det finns över 20 000 bäddar i staden så under sommarsäsongen fylls staden med turister som vill njuta av denna havsnära pärla.

Många som seglar lägger till här och vet att
More sailing som jag seglade med förra året lägger till här när de har en rutt åt det här hållet.

I går vid 14 tiden anlände vi till Trogir. Bilresan ner hit har inte var jobbig en enda sekund. Vi har njutit av allt, så mycket vackert man ser från bilen. Vi körde i från Slovenien i går morse och min fantastiska inbyggda gps i min Kia ledde oss till Kroatien via serpentinvägar med vindlande utsikt och vi passerade gränsen till Kroatien i en liten by och slapp långa köer, det var helt otroligt skönt.

Väl i Trogir blev det ett riktigt äventyr då vi anlände i värsta rusningstrafiken i en urgammal stad med smala gator, kan säga att det inte var helt lätt att förstå trafikreglerna här,men min man gjorde det hur bra som helst. Vi parkerade på en parkering intill vattnet och fick köra längs kajkanten, jag blundade då jag tycker att det är urläskigt att åka bil så nära vattnet, får liksom en känsla av att tänk om vi kör ner i vattnet. Drömmer då och då sådana drömmar. Men återigen så var det ingeting för min man, så det gick ju bra. Jag kan säga att Sverige och Kroatien har inte riktigt samma regler om säkerhet, här vet man att det funkar även om man är nästa gränsen i Sverige så går vi inte nära gränsen för det skulle inte funka, ler: Det sitter liksom i ryggraden här i Kroatien att använda varje centimeter av ytan till det som den behövs mest till.

Hur som haver jag ringde vår Värd Antonela och hon ledsagade oss upp för branta serpentinvägar tills att vi kom upp på toppen och kunde parkera vår bil. Sen så gick vi ner till lägenheten som ligger på bottenvåningen i hennes familjs hus. Känns oerhört bra att ha värden på så nära håll. Hennes föräldrar var supergulliga och efter en stund kom de ner och bjöd på hemmagjort körsbärsvin, så gott.

Här kan du hitta lägenheten som vi bor i, kan verkligen rekommendera er att bo här om ni åker till Kroatien.

Vi hann med att bada i går och vi hade nerförsväg till havet och uppför hem så det blir fin träning att gå på dessa branta vägar.

På kvällen så gick vi ner till den gamla stan och jag och Michael satte oss och tog varsin drink, killarna var hur nöjda som helst och gick runt själva och fick pizza pengar och var mycket belåtna när de kom hem med en megapizza som även blir frukost eller lunch i dag.

Jag uppskattar verkligen att vi bor i en lägenhet då vi kan laga mat själva och i går gjorde vi Cevapcici, en favorit för oss alla. Cevapcici är som långa köttbullar typ järpar. Jag har försvenskat den lite, men har både pommes och ajvar till som man skall ha. Själv äter jag turkisk yoghurt till, människorna runt Balkan brukar äta en form av syrad grädde till. Då jag inte är så hård på pommes så brukar jag göra morotsstavar i ugnen med massa chili, det blir hur gått som helst.

Fortsättning följer..

Ha det så got/Anna

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »