resedagbok,  resor

Wineyard Nerica – Posip grapes

Vi frågade på turistbyrån vilken vingård de rekommenderade att man besökte och vi fick tips om att besöka Vingården Nerica som tillverkar vin på druvan Posip. I går kväll tog vi bilen och åkte ner till byn Cara där vingården ligger efter att ha bestämt möte med Vingårdsägaren Jaksa Krajancic.

Det var fantastisk utsikt över fälten från Jaksas balkong.

Vinet görs på druvan Posip som inte trivs någon annanstans än just i deras dal. Druvan kräver torr och karg mark för att må bra och det är precis vad jorden är i dalen där de odlar. Jaksas familj har drivit vingården i flera generationer men det är under Jaksas tid som vingården har intagit ny mark. Vinet som ni ser på bilden var med i en tävling i London där 17 000 vinproducenter vad med och tävlade. Just den här årgången 2016 av Posip vann Guldmedaljen. Det säger en hel del om vinets kvalité. 
Kanske kan man hitta nyckeln till vinets framgång genom att ta del av den gamla legenden om Kvinnan som mötte Jungfru Maria när hon vaktade sina får. Jungfru Maria sa att kvinnan skulle berätta om mötet för prästen,och det gjorde hon. Men han trodde inte på henne, men när kyrkklockorna började ringa av sig själv så förstod han att det var sant. Kvinnan återvände till sina får som hade blivit välsignade av Jungfru Maria och var nu många fler. En staty av Jungfru Maria tillverkades och sattes in i den nybyggda kyrkan, men en natt så var den spårlöst försvunnen och återfanns vid den gamla kyrkan där Jungfru Maria en gång visat sig. Statyn av Jungfru Maria har fått vara kvar där sedan dess och genom Jungfru Marias påhälsning i byn så har även hennes välsignelse stannat kvar. Varje år firar man minnet av den här dagen och visst ser det ut som om välsignelsen finns kvar då Posip druvan trivs oerhört bra i dalen och ger Jaksas familj stor framgång.

Vi fick testa tre olika viner och vinet som min goda vän Carola håller var en klar favorit. Ett vin som ligger på ekfat under ett års tid.

Men givetvis så var vinet som vunnit guldmedalj något alldeles extra. Vi fick prova vinet och åt ost och oliver som var odlade och tillverkade i i byn och fikon som de själva har torkat.

Vinet på bilden av årgång 2016 vann en guldmedalj på Vinproducent tävlingen i London tidigare i år.

 Jag kan berätta att jag aldrig skulle äta torkade fikon till jul,då de inte är särskilt goda om man frågar mig, men fikonen som vi blev bjudna på var bland det godaste jag stoppat i munnen och ihop med det lite sötare dessertvinet Posip Slatki så var det en himmelsk upplevelse. Ett vin som ligger på ekfat i två år.

 Roger, Carola, jag och min man Michael.

Bilden som pryder vinet är en bild av Jaksas ”grandmother” som var en oerhört stark och driftig kvinna. Vi blev oerhört rörda av det, känns verkligen som han hedrade henne med vinet.

Jaksa tillverkar även rosevin och nu står det en flaska rose på kylning här hemma hos oss i Korcula, den skall avnjutas med god ost någon kväll.

Är ni intresserade av att besöka vingården, så tycker jag att ni skall kontakta Jaksa. Skicka ett sms och boka in er på en vinprovning +385 915349880 eller skicka ett mail – jkrajancic@gmail.com
Adressen till vingården är Nerica 20 273 Cara 91/Korcula
Här hittar ni vingården på Facebook.

Ha det så gott/Anna

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »