Jul,  kök,  recept

Baka julbröd

Min farmor bakade alltid kakbröd till Jul, och jag har fört vidare den traditionen.
Varje Jul bakar jag bohuslänska brödkakor, det smakar så bra ihop med julskinka,när det salta möter det söta.
För mig är detta en kär sak att göra till jul och familjen uppskattar det verkligen. Jag äter ju minimalt med gluten men fundera på att smak på brödet i år, då jag inte ätit av det på ca 6 år. Men min bror har gjort en glutenfri variant av detta och jag ska testa och baka det och se hur det blir,det kanske blir lika gott, vem vet,ler.)

Bohuslänska brödkakor
100 gr jäst
1,5 -2 dl socker
1 liter vatten
150g smör
2 tsk salt
ca 3liter vetemjöl.
Smula jästen i degbunken.
Häll i sockret
Koka upp 4 dl vatten och smält smöret i det.
Kyl blandningen medresten av vattnet.
Tillsätt saltet
Rör ca 2 1/2 liter av vetemjölet.
Arbeta ihop degen.
Knåda in resten av mjölet om degen känns lös.
Täck över och jäs till dubbel storlek.
Dela degen i 10 delar och trilla dem till bullar.
Börja genast kavla ut dem i den följd de formas,
till runda halvcentimeters tjocka kakor
Nagga och låt jäsa ca 20 min.
Grädda mitt i ugnen i 275 gradersugnsvärme ca 5 min.
Ha det så gott/Anna

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »