resedagbok,  resor

Bilsemester

Fotat med Iphonex 
Michael, jag och vår 14 åriga son och hans kompis startade vår bilsemester till Kroatien i går morse kl 06:15. Våra vuxna barn vinkade av oss och lovade hålla stämningen hemma och vi fick höra i går att sonen bjöd på kladdkaka som han bakat och gav storasyrran fotmassage när hon kom hem från jobbet ,ler:)
Vi åkte över Danmark och tog färjan från Rödby till Puttgarden sen så brassade vi på genom Tyskland, ja eller det gick inte särskilt fort då det var vägarbete till långt efter Hamburg och långa köer. Men när vägarbetet var över och köerna var borta var det sjukt kul att trycka plattan i botten och jag önskade mig helt enkelt ännu fler hästkrafter än de 250 som min Kia Optima pluginhybrid har.
Sista biten vi körde innan vi valde att stanna för dagen var helt fantastisk det var enorma höjdskillnader mellan dal och berg och det var som att åka berg och dalbana med bilen. Riktigt kul , då det var fri hastighet där.
Tillslut stannade vi och åt på MC då killarna tyckte att de hade gjort sig förtjänt av det efter en hel dag i bilen. Det gick så där att beställa då de inte förstod engelska så bra och jag kan ju inte ett ord på Tyska, ville haft Pommes men fick några konstiga friterade potatisgrejer, men men det var bukfylla i allafall,ler:) sen fortsatte vi att köra en stund till efter mörkrets inbrott, planen var ju att hitta någonstans att sova. Det gick så där kan jag säga till slut så bestämde vi oss helt enkelt för att sova i bilen. Vi somnade efter mångt om mycket efter att vi hade fått dra ner rutorna och hängt upp hamamhanddukar som insynsskydd i rutorna, ja ni vet hur det är att sitta sovandes, inte särskilt skönt.. Vi sov väl inte en hela natten men vi sov ett par timmar iallafall. När jag vaknade till vid halv två i natt och såg min son var vaken, så googlade jag på lediga hotell och ringde ett par stycken som givetvis var fullbokade. Tänkte att det här går inte, men helt plötsligt sov han och jag kunde komma till ro med.
Så mitt tips till er som skall bila – Boka boende i förväg..
Vi vakande runt 06 i morse när en bil fylld med glada folk kom sjungandes och dansandes ut ur bilen, de hade nog kört hela natten och hade överskottsenergi.. Hur som helst så fick det bli en uppfräschning med våtservetter och toabesök och sen drog vi i väg igen och körde någon timma tills vi bara var tvungna att stanna och äta frukost som jag hade förberett hemma i Sverige. Köpebröd och räkost på tub. Gårdagens mat bestod av mackor och pastasallad. Vi ska vara borta i 3,5 veckor så vi måste verkligen se till att pengarna räcker under hela resan och då får man tänka till, vi är ändå fyra personer som skall äta varje gång vi stannar så det plockar till när man ska käka ute.
I dag har vi passerat Österrike och har checkat in på ett hotell I Slovenien. Ingen märkvärdig by men vi fick en svit (3 stjärnigt hotell)för ca 850 kr inc frukost för 4 personer så det var ingen tvekan om saken då vi bara skall vila och sova här.
I morgonbitti drar vi vidare till Trogir i Kroatien så fort vi ätit frukost.
Här kommer en liten lista på saker som man behöver ha förberett innan man åker på Bilsemester till Kroatien.
Först och främst så behöver man ha en nyservad bil och en bil med stark motor då terrängen är kuperad. Jag fick en liten överraskning förra helgen då min nya bil sa till mig att den måste servas. Jag satte verkligen andan i halsen då jag var helt övertygad att det var 3000 mils intervaller, men det visade sig var 1500 mil intervall. Världens bästa Bilhall i Varberg lyckades klämma in mig samma vecka fast de egentligen har 3-4 veckors kö. Då förstår ni kanske varför jag aldrig tänker ha något annat än Kia och jag tänker inte ha någon annan verkstad än BilHallen i Varberg. 
Innan man åker på bilsemester till Kroatien så behöver man beställa ett Grönt Kort i från försäkringsbolaget där man försäkrat sin bil. Ett grönt kort är ett bevis på att ditt fordon har en trafik försäkring.
Resebevis som du beställer på ditt försäkringsbolag som är ett bevis på att du har en försäkring. Man kan skriva ut det själv genom att logga in med sin bankir på sitt försäkringsbolags hemsida.
När jag gogglade på att resa med andras barn fick jag upp att om man har med sig ett barn på resan som inte har samma efternamn som än själv så behöver man ha med ett dokument om varför barnet är med. Mattias föräldrar skrev ett dokument där de intygade att han fick resa på semester med oss och så signerade de dokumentet. Jag bifogade även kopior på Mattias pass och hans föräldrars pass. Sen så beställde även Mattias mamma ett personbevis på Engelska till Mattias i från skatteverket.
Vi har även beställt ett servicekort i från vårt försäkringsbolag – som är en sammanfattning av reseskyddet som vi har genom vår hem/villa försäkring.
Och vi har givetvis beställt EU-kort, här kan du läsa om det.
Man skall även ha med en förstahjälpen väska och reflexvästar till alla i bilen.
Pricis innan man kör in i Österrike i från Tyskland hållet så säljer bensinstationerna Autobahn Vignette -som är en vägavgift. Vi köpte även en för Slovenien när vi ändå köpte den för Österrike.  Köper man inte Vignetten så kan man åka på böter. Vi betalade även tull en gång i Österrike och en gång i sloveneien låg på ca 10 eur ena gången och 7,20 eru andra gången.
Hittills så har passagen mellan länderna gått oerhört smidigt och vi hoppas på korta köer i morgon till landgränsen till Kroatien då jag har läst att kön kan vara lång.
I kväll blir det en tidig kväll och det ska bli så skönt att sova i en säng. En natt i bil så är man sjukt tacksam för att få kunna få sträcka ut sig.
Tror det var allt. Är så trött så ögonen går i kors så jag kan knappt läsa det jag skrivit.
Ha det så gott, så hörs vi vidare. Fråga gärna om det är något ni undrar.

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »