resedagbok,  resor

Ute på båttur i skärgården runt Korcula

I går var sista dagen för oss på Korcula och vi avslutade veckan med att ta en båttur i skärgården runt Korcula. Vi bokade en tretimmars tur med Oreb sailing som vi sneglat på hela veckan, då deras verksamhet ligger nedanför vår lägenhet precis vid stranden vi hängt hela veckan. Oreb sailing erbjuder allt i från båtturer,seglarskola till uthyrning av vindsurfingbrädor, kajaker och sup. Det såg väldigt trevligt ut när folk gick ut med sina brädor och stod och paddlade. Vi nöjde oss dock med att paddla i från våra luftmadrasser. Mannen och sonen köpte madrasserna i Grekland förra sommaren och de har verkligen kommit till nytta i år med, då det är oerhört skönt att ligga på dem i vattnet.

Korcula är en otroligt mysig stad och vi har helt klart trivts väldigt bra där. Tycker att ringmuren runt staden är väldigt mäktig från sjösidan. Bergen som man ser i bakgrunden tillhör fastlandet.

När vi vi bokade vår resa till Korcula så visste vi bara om bilfärjan från Split till Vela Luka, men har nu insett att man kan ta båtfärja som bara tar en halvtimma eller något liknande över till fastlandet. Med facit i hand så hade det kanske varit bättre då vi fick gå upp sjukt tidigt för att få en plats på färjan till split. Klockan ringde 02:45 och 03:10 rullade bilen i väg mot nya mål.

Om du planerar att åka till Korcula med bil så kan du antingen ta den här färjan eller färjan som går mellan Orebic på Peljesac halvön.Vi har även fått tips om att det är bättre att åka en söndag eller istället för en lördag under högsäsongen då det är oerhört många som reser just på lördagar. Vi var 2,5 timmar före avgången för att verkligen få en plats på båten.

Sonen fick lov att ta över rodret och styrde båten säkert fram genom vågorna. Förresten ser ni hans gips? Vi åkte aldrig in till Split igen på återbesök för tummen, utan fick tips om att det fanns en läkarmottagning på Korcula. Vi var först där i onsdags men fick besked om att komma tillbaka dagen därpå då de inte hade någon gipssax tillgänglig då de planerade att ta bort gipset innan de röntgade tummen igen. Dagen därpå, i torsdags stod vi i kö med massa andra ortsbor och fattade ”nada” tillslut var det vår tur att få lämna in våra papper och efter en liten stund så öppnades läkarens dörr och vi fick komma in.

Läkaren sa att det var inte nödvändigt att ta av gipset och röntga tummen igen, däremot så tyckte han att sonen kunde få ett gips som man kan bada med istället. Det ville vi gärna ha,och tackade glatt. Läkarna sa med glimten i ögat ni behöver inte tacka, bara betala för gipset. Gipset var verkligen en befrielse, visst är badskyddet bra som vi hade med oss, men det är ändå lite meck med att få på det. Nu kan sonen bada när han vill och är inte beroende av att jag skall vara där. Det enda han behöver tänka på är att alltid ha med sig vatten att skölja bort saltvattnet med från handen som är gipsad.

Första stoppet på vår båttur var ön Badija , allså ser ni färgen på vattnet. Jag är helt förälskade i det här turkosa vattnet, så vackert! Badija är den största ön i Korculas skärgård. Byggnaden ni ser på bilden är Franciscan Monastery som är byggt på 1400 talet.  Mellan 1950 -2000 talet har byggnaden använts till sportcenter men har nu återgått till Franciscan order.

Det är helt klart frestande att åka tillbaka till Korcuala, och om vi gör det så skulle vi gärna tillbringa en dag här på ön Badija.

Jag har ju tidigare bara varit ombord på en riktigt stor segelbåt så det var helt klart en ny upplevelse att vara ombord på en liten segelbåt och vissa sträcker seglade vi, men det blåste lite för mycket så mestadels av tiden så användes båtmotorn istället för segel. Här är vi i full fart med att gå av båten och vår skeppare Ivan håller båten still med van hand.

 Sista stoppet var på Ön Vrnik.

Man har under många år brutit sten på ön – Limbstone som ser ut som marmor men är mycket billigare. Limbstoenen finns bl,a på pelare utanför vita huset, Hall city of Korcual, Stockholm city hall, finns i flera byggnader i Venedig, Diocletian palats i Split,Basilican i Istanbul och i gamla staden i Dubrovnik. mm

Vrnik är en liten men oerhört charmig ö som andas lugn och ro. Vi fick oss en rundtur i den gamla skolan Vrnik arts club som i dag används som restaurang, butik, galleri och snart kan man även hyra rum där.

Den gamla skolan är varsamt restaurerad och man har tex byggt trappan av ekplankor i från 100 åriga gamla båtar.

 I den gamla skolsalen fick killarna testa att skriva med bläck.

Vi passade även på att äta på den mysiga restaurangen. Kocken kunde verkligen laga mat, det var oerhört hög kvalité på maten.

Först ut var en fantastisk rätt gjord på fisken Gof. Fiken var så god, endast stekt två minuter och omgärdades av chili, lime och koriander. Smaker som jag älskar. Fisken hade fantastisk textur och jag blev verkligen superinspirerad och kommer garanterat att härma efter den här rätten men kommer att välja lax istället.
Vi beställde även in octpous och det var den godaste jag någonsin ätit. Den är långsamt kokt i 3,5 timmar och sedan grillad.

Nästa rätt var väldigt spännande här hade den talangfulla kocken förvandlat fisken så att den smakade som en prosciutto skinka. Här hade kocken använt sig av fettet från fisken Gof och lagt den i salt och socker.  På tallriken låg även färsk ingefära som var marinerad i bläck från bläckfisk.

Efterrätten var supergo med och här hade kocken verkligen tagit ut svängarna då den goda melon glassen var toppade med torkad skinka. Mycket mumsigt.

Vid halv åtta i gårkväll tog vi en taxibåt tillbaka till Korcula och tog en drink ihop med våra goda vänner innan vi begav oss tillbaka till vår lägenhet för att packa ihop det sista.

Ha det så gott/Anna

No Comments

  • Anonym

    Hej Anna! Jag blev så glad av att läsa ditt inlägg! Korčula är min pappas födelsestad och vi i familjen åker dit varje sommar för att hälsa på släkt och vänner och även om jag må vara lite partisk i frågan 😉 så tycker jag att det är en av jordens vackraste platser! Oftast läser man bara om ön Hvar som är på vägen mot Korčula och Korčula nämns som bäst bara i förbifarten. Jag tycker att det är fantastiskt roligt att de som upptäcker denna charmiga, lilla pärla gör god reklam för den. Tack! Jag hoppas ni återkommer igen någon gång! Ha en fin fortsatt sommar! 🙂 Mvh Sara

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »