resedagbok,  resor

Krka nationalpark -wow vilken upplevelse

I går lämnade vi Dalmatien och drog vidare till vår sista etapp på resan till Istrien. Men innan dess hämtade vi upp vår dotter på flygplatsen i Split och åkte till Krka national park som ligger ca 50 minuter i från Splits flygplats vid byn Lozovac.

Vi anlände med bil och kunde parkera gratis, vilket vi verkligen uppskattade, dessutom var parkeringen stor, vilket hittills har varit väldigt ovanligt. Innan vi gick in in parken satt vi i gräset och käkade vår medhavda matsäck och kunde även gå på toa på superfräscha toaletter. Vi har verkligen lärt oss att uppskatta de små sakerna under den här resan som är ack nog så viktiga som tex, bra parkering och toa.

Vi köpte biljett och busstur vilket kostade 145 kunna per person och hoppade på bussen som åkte ner för vindlande serpetinvägar. Väl framme vid buss-stoppet klev vi ur och en turistinformatör gav information till alla resenärer vilket gav ett proffsigt intryck.

Hur man skulle gå var inte svårt att klura ut och man följde efter skocken av människor som gick framför och sen följde man spången.

Kamran gick varm för det var oerhört fint. Ett besök i Krka var nog det närmaste jag har kommit i ett besök i Djungeln, ler:) Det var hög luftfuktghet och ett rikt djurliv i naturen runt om kring. Det fanns fina fiskar överallt och som ni ser så lyckades vi se två ormar med, inte för att jag är någon ormfantast men det kändes fint på något vis att ha sett dem i sin naturliga miljö. En skylt visade även att det fanns orkidéer fritt växande i skogen, men jag kände mig inte så sugen på att vika av med tanke på ormarna….

När vi kom ner till de stora fallen bytte killarna om och vadade ut och tog ett uppfriskande dopp. De tyckte att det var väldigt skönt men det var strömt men det var ingen fara för det fanns tydliga anvisningar om vart man kunde bada eller ej. Min man sa att det nog var det klaraste vatten han någonsin badat i.

På väg upp till buss-stoppet började vårt vatten tryta, svetten lackade i den 32 tradiga sommarvärmen och det kändes som ett rejält gympass att ta sig upp för alla trappor. Till vår stora lycka fanns en drick plats med gratis vatten och vi kunde svalka av oss och fylla på våra flaskor.

Vi besökte bara en bråkdel av parken då vi inte hade tid att göra en längre rutt, men den här rutten var det som de flesta gjorde som parkerade där vi parkerade. Rutten tog ca 2,5 timmar och då stannande vi bara en kort stund där man kunde bada.

Jag kan verkligen rekommendera ett besk på Krka om ni är på semester i Kroatien, då det verkligen är en fantastisk upplevelse. Vill man så kan man även köpa biljett till att åka en båttur i parken, det hade vi gjort om vi hade haft mer tid men vi skulle ju ratta vidare till Istiden och vår slutdestination en semesteranläggning några kilometer utanför Pula.

Ha det så gott/Anna

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »