resor

Resa säkert i coronatider!

För några dagar sedan stod jag på den här balkongen och njöt av utsikten över havet och gamla stan i Zadar i Kroatien. Jag och min man åkte dit på tisdagen den 7 sep och tre dagar senare så kom min vän Paulina  ner till oss.

Zadar old townDen här gången bokade vi boende via booking. Jag hittade en lägenhet med den här fantastiska utsikten som vi föll handlöst för.  Solnedgången var helt magisk.

Lägenheten heter Zadar Panorama Apartment. 
Ni hittar även mer från lägenheten på FB 

Den har två sovrum, ett badrum & 1 toalett. Kök med vinkyl & diskmaskin, kyl/frys med matrum och vardagsrum i ett. I hallen finns t.o.m. tvättmaskin & torktumlare.

 

Jag har varit mycket i Kroatien och trivs verkligen där. Ett fint land med trevliga människor, stabilt väder, intressant historia och god mat.


resturant  Fõsa i Zadar åt vi en himmelskt god tre rätters menu med wine paring. Vi fick även ett glas bubbel och en otroligt god aperitif. Resturangen har helt klart stadens bästa läge invid vattnet. En 3 rätters med wine paring gick på 700 Sek, otroligt bra pris då restaurangen har en Michelin stjärna.

En annan trevlig matupplevelse hade vi på den här gatan. Här åt vi en otroligt god octupus sallad. Här hade de dessutom husets vin, där ett glas gick på 20 Kuna ca 25 kr. Stället heter Retoran Konoba More.

Croatiafulloflife

Här kommer några fler tips på restauranger;)

Tinel, där vi åt Fish plate for two & grillade grönsaker. Denna resturang ligger mysigt i en smal gränd.

På dagarna låg vi och solade och badade på stranden som heter Kolovare. 

Där åt vi lunch varje dag. Favoriten var tonfisk pizza!
Kolovare beach

Hur är det att resa i Corona tider, gissar på att ni undrar det! Många säger att de ska resa när pandemi är över. Tyvärr så kommer vi nog få dras med den ett tag till!

Jag har goda nyheter, det går att resa säkert i dessa tider. Vi har varit på både Kreta & Kroatien i år.

Resa i Corona tider

Här kommer några viktiga saker att tänka på innan man reser!

  • Se över din hemförsäkring så att du har ett fullständigt reseskydd som täcker vid sjukdom som t.e.x. Corona utomlands.
  • De flesta försäkringar har även att man behöver ha varit frisk de 3 senaste månaderna, alltså inte sökt läkarvård eller fått behandling. Bedömer försäkringsbolaget att sjukdomen/skadan kan behöva vårdas utomlands så täcker inte försäkringen kostnaden. Min man Michael var inlagd på sjukhuset i maj och när vi åkte till kreta i juli så hade det inte gått 3 månader. Då fick han göra en medicinsk förhandsbedömning via SOS international och de kunde avgöra utifrån informationen han gav till dem att det inte fanns någon risk att han skulle behöva läkarvård utomlands.
  • Försäkringen skall täcka, vård för sjukdom/skada, karantän, flyg hem.
  • Har man ingen bra försäkring så kan man teckna Goudas reseförsäkring.  min kompis tecknade den.

Något mer som är viktigt är att man noga följer utvecklingen i det landet man ska til!

  • Håll koll på UD
  • läs på landets hemsida vad som gäller när man reser dit. Både Kreta & Kroatien hade ett dokument man skulle fylla i online, sedan fick man ett bekräftelse mejl på att man var registrerad.

Håll dig frisk!

  • Se till att hålla dig frisk innan du ska resa. Undvik stora folksamlingar två veckor innan du åker. Både min man & son var förkylda ca 10 dar innan vi skulle åka. De fick vara i karantän även efter neg Corona test, så att jag skulle klara mig.
  • Åk absolut inte med symtom, du kan pajja semestern för andra och riskerar att hamna i karantän själv.
  • För oss var det viktigt att vara full vaccinerade, jag skulle aldrig resa med bara neg, coronatest! Det är för riskabelt! I allafall enligt oss.

Vi har valt att bo i lägenhet båda gångerna för att ha så lite kontakt med andra människor som möjligt, men jag tror definitivt att det går att bo säkert på hotell med.

Vi bokade flyg med Ryanair och fick tag på riktigt billiga biljetter! Ryanair flyger från Göteborg/Stockholm & Växjö till Zadar!

Det som gäller i dagsläget är att man har munskydd på flygplatsen och i flygplanet. I Kroatien skulle man ha munskydd i butiker, i taxi och inne på restauranger.

Från flygplatsen kostar det 600 Kuna ca 800 Sek med taxi in till stan.

Om ni har några frågor om att resa i denna tid så ställ dem gärna!

Ha det så gott/Anna

 

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »