nyår

Bakar bröd…

Gör jag flera gånger i veckan!

Formarna har jag köpt på loppis för många årsedan!!Kanon bra att bka i .Bröden får fin form..Att baka sitt bröd är otroligt ekonomiskt..Bröd är gör dyrt om man vill ha ett nyttigt bröd..hembakade bröd är desutom inte fulla av tillsatser..
Jag brukar köpa kavlar på loppis..Kanon bra när man har extra bakhjälp av barnen..och till advent när man bakar pepparkakor för då brukar jag ha många till hjälp..Det är nått alla i familjen gillar att göra..

Jag slänger alltid ihop mina bröd..Har inget recept..Men ska försöka ge er ett hum, av vad som jag brukar ha i mina bröd!!

Till fyra bröd!!
Koka upp 1 liter vatten i vattenkokaren.
Häll i vattnet i hushållsasisteneten..
Lägg i ca 2 dl linfrö.
2 dl havregryn
2 dl solrosfrön
har du nått grovt mjöl hemma som rågmjöl,ta i 2 dl av det med..

ser det för tort ut så häller jag på lite vatten till..tar då kallt..
Lått blandningen svälla..och kallna til 37 grader..

Häll i 75 gram jäst för söta degar.. kör beredaren..

Häll i tsk ättiksprit, så smular inte brödet så lätt..

Tilsätt, honung,äpplemos,eller nått sött du har hemma..ca 2 msk..

ca 1 dl olivolja..eller raps olja, vad du har hemma..
Ta ca 1 msk salt..

Tillsätt rågsikt tillsätt degen är smidig och släpperkanterna..

låt degen jäsa till dubbel storlek..ca 30 min..

Forma till 4 bröd.Lägg dem i formar.. Låt jäsa en stund..tills de ser stora och fina ut.

In i ugenen ca 40 -50 min i 220 grader.

Ja man kan varierar brödet i oändlighet.jag brukar ta det jag har hemma, kli, potatismos,vetegroddar m, m..

Lektionen på Barnens skola gick jätte bra..Dotterns kompisar sa att det var den roligaste livskunskapslektionen de någonsin haft..Jag tror att när man pratar om egna erfarenheter så blir man berörd..Ser rätt in i sitt eget liv..Jätte bra för då har man ju en möjlighet att förändrar det som alltid kanske inte är så bra..

Nu ska jag ta och slänga ihop 4 bröd..Det är vår familjs tur att lämna bröd på skolan denna vecka..Barnen går på en friskola..Där har vi som föräldratjänst att lämna 4 limpor varje termin..

Ha det gott..Kram Anna

34 Comments

 • Loppisliv

  Hej Anna! Blir jättesugen på hembakat bröd nu. Tackar för receptet, tror minsann jag ska testa i helgen, det var ett tag sen nu. För många år sen när barnen var små bakade jag ofta bröd, men nu har jag blivit lat på ”äldre” dar…hihi Ha en fin helg. Kram kram Paula

 • Kamomilla

  Hej du, du är en verklig inspiratör! Jag som aldrig bakar (jag ljuger inte) ja jag fick riktigt lust att testa!!!! det måste jag nog göra, för det låter ju verkligen lätt! (Om mannnen bara släpper sin plats vid spisen 😉

  Ha en skön helg!
  Kamomilla

 • Willewira

  Vad roligt att höra att din lektion gick bra!!

  Ofta är barn så tacksamma när man tar upp livsgrejer till diskussion. Det är sånt som snurrar i huvudet på dem, men som de inte alltid kan sätta ord på.
  Lika viktigt är det för dem att höra att andra har det likadant som de…

  Du har så rätt – bröd är dyrt i affären. Måste försöka få till brödbaket här hemma… och då är ju ditt recept en start på vägen.
  Tack snälla!
  De ser supergoda ut!

  Ha det gott!
  Kramar
  Willewira

 • Mamma C

  Du är som jag, man tager vad man haver när du bakar. Jag bakar oxå mycket rågbröd + annat bröd med.
  Det är en avkoppling att baka tycker jag.
  Kram Mamma C

 • Tankar tar tid

  Det receptet måste jag prova, det lät väldigt gott.
  Jag bakar ibland och köper ibland … det går inte åt så mycket bröd nu när vi bara har en son hemma. När pojkarna var små bakade jag nästan alltid … för som du säger det blir mycket billigare, nyttigare och ofta godare än köpbröd.

  Kramar Christina

 • Kristina

  Det verkar bra bröd, jätteviktigt med tillsatser som du skrev, tänk vad vi får i oss som inte är bra. ´Bra gjort att baka bröd själv hela tiden.

  Vad roligt att det gick bra i skolan.
  kram Kristina

 • Marie

  Mysiga bilder! Vad duktig du är på att baka Anna, jag skulle aldrig kunna baka utan recept, hihi. Håller med om att det är supergott med hembakat bröd, själv är jag dock urdålig på att baka!!!

  Kram Marie

 • Hjärtefröjd

  hej anna!! så kul med brödreceptet!!! ser gott o smaskigt ut! fint du visat i tidigare inlägg oxå!! har inte hunnit med bloggen de senaste dagarna, inte hunnit med att hälsa på…. så får börja ta igen de nu….. hoppas allt är bra!!!
  ha en underbar morgondag!!
  kramar linnea

 • Marie

  Hej Anna.
  Tack för ditt fina inlägg. Roligt att du har hittat min blogg.
  Som sagt, är jag helt ”färsk” på det här med att skriva blogg men det är jätteroligt. Har förståt att du har samma intresse som jag och det är en förmån att få jobba som sakletare……
  Jag kommer att vara en flitig läsare på din blogg.
  Kram Marie

 • MiasAteljé

  Ja det är underbart gott med hembakat bröd. Och mycket nyttigare också. Jag har ingen assistent, utan en bakmaskin och det är också jättebra.
  Kram Mia

 • Vackra Magnolia Och Bland Mina Busiga Barn

  Hej Gumman!
  Ja helgen var helt fantastikt ! Är så skönt att komma bort lite och få koppla av och hämta nya krafter! Och låten som vann melodifestivalen är ju väldigt speciell men absolut inte dålig tycker jag! Men trodde ju inte att hon skulle vinna!
  Hur är allt med dig!
  Va rädd om dig min vän ! Kram Tina

 • Ann-Catrin

  från en bagerska till en annan.. DET SER LJUVLIGT UT!!

  inget går upp mot nybakat bröd.. här är en till som sldrig följer recept.. an tager vad man haver…

  Men just nu bakar jag minimalt.. nu när vi bara är tre i familjen får jag bara slänga massa bröd..

  ljkuvliga bilder

  ”Stor kram’A-C

 • Frk. T

  Så utrolig flink du er, mektig imponert må jeg si jeg er!

  Hjemmelaget smaker alltid bedre i tillegg til at det også blir billigere som du sier..

  Ha en finfin dag,

  klem Frk T

 • Tulipa

  Oj vad imponerad jag blir!
  Märks att du är en van brödbakare!
  Måste prova detta när jag får lite tid!
  Jag älskar hembakt!
  Det man köper i affären är rätt tröttsamt.

  Ha en fin dag i solen!
  Kram mariette

 • gamla skolan

  MMmm ! Verkar gott , ska jag prova ! Förr när barnen var små bakade jag allt matbröd själv , men det har jag tyvärr kommit ifrån . Skall försöka ta mig i kragen och börja igen . Det är ju så mkt godare också doftar det så underbart ! Tack för tipset ! Kramar Susanne / den gamla skolan

 • Vita-hjärtan

  Tack för receptet, jag ska prova på att baka detta bröd snarat, alltid roligt med lite nya recept.. Visst är det mer ekonomiskt att baka sina bröd själv speciellt eftersom de går åt som smör i solsken här hemma med två smörgåstokiga barn. Kram Evelina

 • Evelina

  Hej vännen! Härligt med nybakt bröd! Jag fick ditt sms igår, men hann aldrig svara medan jag jobbade och sedan var det innebandy och… ja du vet. Och nu är det bråttom igen, hopp in i duschen. 🙂 Jag lovar att höra av mig 🙂
  Ha en bra dag i vårsolen.
  Kram

 • Randi

  Så smart att ha flera kavlar!!!
  Jag bakar också vårt bröd. Kan inte tänka mig att köpa i mataffären. Man blir ju mörkrädd när man läser innehållsförteckningen.
  Kram Randi

 • Hannis

  Oj,vad gott det låter med hembakat bröd!
  Jag bakar nästan aldrig,skyller på att jag inte kan men det är nog mest bekvämlighet=))

  Vad kul att det gick bra i skolan.
  Tror att det är det bästa sättet att nå fram till människor.
  Att använda sig av det som är egenupplevt!

  Kram Hannis

 • livetpåfyran

  Hej Anna!

  Nej jag var aldrig där igår men jag kanske åker dit en sväng idag…Mycket utgifter denna månad så det beror på vad den rackarn kostar.Jättekul med golven fast golvfärgen var blaskigare än jag hade trott…blir nog bra andra och tredje gången. Nu åker hela övervåningen, Ö har gett sitt OK.

  Gott med egetbakat bröd. Jag har ingen assistent så här blir det bara lösa enkla bröd som bakas!

  Kram Pia

 • LantlivsAnette

  Gomorron Anna !!
  Jag har bestämt mig för att börja baka allt matbröd jag också, men har saknat ett lite grövre recept, tack snälla du för att du delar med dig av detta !!
  Och vad härligt att höra att lektionen gick så bra !!!
  Jag har legat sjuk nu i tre dagar, magsjuka…ujjj..känner mig lite darrig ännu, men har lovat en kompis att vi ska åka en sväng på loppis, det livar upp lite..
  Ha det gott
  Kraam Anette

 • Anonym

  Vad duktig du är…bara ”slänger” ihop degen så där 🙂
  Det är så där jag gör vid matlagning!

  Jag ska testa dina matbröd nångång i veckan.

  Kram Pernilla

 • Anette

  Detta receptet skall jag prova. Jag gillar att baka bröd och är alltid ute efter nya varianter. Ett litet tips är att rosta havregrynen lite i ugnen innan man har dom i degen. Det blir väldigt gott.

  Anette

 • Piffa och Puffa

  Så duktig du är som gör eget bröd. Håller med om att det är mycket godare och billigare än de man köper i affären. Skäms att jag inte bakar mitt eget bröd eftersom jag är Hemkunskapslärare. Jag bakar desto mer fikabröd, inte lika nyttigt men GOTT:) Ska skärpa mig och ta och testa ditt recept.
  Kramar Anette

 • Anonym

  TACK kära vän för receptet till detta supergoda bröd, vill verkligen uppmana ALLA som läser din blogg att baka detta om dom vill ha ett RIKTIGT GOTT O SMAKFULLT bröd att äta!! Ha en bra dag!!
  Kram Marguerite

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »