resedagbok,  resor

Prag – på väg hem , en kontrasternas stad.

Våra barn hade önskemål om att stanna till i en större stad på vägen hem i från Kroatien. Förslagen var många men tillslut valde vi Prag. Jag lyckades boka en lägenhet jättenära gamla stan Accommodation Smecky 14 och bokade deras enda parkering, ett privat garage. Det ni, vilken lyckoträff, för i den här staden finns det inte mycket parkeringar om man vill stå utanför där man bor. Jag kan verkligen rekommendera lägenheten som vi bor i. Den är toppen fräsch, stor skillnad emot den ofräscha mögelluktande lägenhet vi bodde i på Astra Laguna apartments strax utanför Porec.

Vi kom igår kväll och jag måste säga att jag blev överrumplad av staden på många vis. Dels att det är en så gammal stad med så välbevarade byggnader, flera i Gotisk stil och det kändes nästan som man flyttat sig tillbaka i tiden när man gick här. Det blev lite surrealistiskt då strippklubar och butiker som sålde cannabis i olika utförande som klubbor, chip, choklad och torkade blad. Allt detta finns i Prag. En galen blandning tycker jag, något som jag inte var helt beredd på. Kanske beror det på att jag inte googlat Prag innan jag kom hit, något som jag alltid brukar göra.

Cannabisen och Strippklubbarna drar ner intrycket av Prag men och andra sidan så har väl brodeller och sprit alltid funnits i en sådan här stor stad, men det känns smutsigt och ofräscht med inkastarna som står utanför de suspekta klubbarna på kvällarna och langningen som sker i gathörnen. Mitt upp i detta så finns vi helt normala turister. Ja ni förstår Prag är en kontrastrik stad.

Men bortser man från allt det där som jag tycker är suspekt så är det en oerhört vacker stad. Byggnaderna är helt magnifika, utsmyckade på det mest fantastiska sett. Efter att ha gått ett par rundor nere på stan så känner jag mig oerhört nyfiken på Prag och måste ta reda på mer om dess historia.

Kidsen har vaknat nu och vi håller på att planera upp dagen, dottern vill kolla på kläder och skor och killarna chillar och är nöjda med att de kan kopplat in sitt medhavda Ps4 och bara få slappa lite. Vi gillar inte riktigt samma mat och det kompromissas för fullt när vi skall äta, så i dag delar vi nog på oss , killarna tar Burgerking och vi andra käkar nog på något japanskt ställe. Visst man borde äta något Tjeckiskt men handen på hjärtat, jag har svårt att äta mat inte ser god ut. Mycket av det man ser  på bilderna utanför restaurangerna ser blekt och tråkigt ut, uppslaffsat på tallriken. Då pratar jag om turistfälle restauranger, sådan som vi har hemma ni vet, de som servrar fläskfilemedaljonger, bea o pommes. Tråkigt om man frågar mig. Jag vill ha mat som sjuder av färg och som ser god ut.

Trots min negativitet för en del saker här, så är jag mycket förtjust i Prag och vill veta och se mer. Det är väl lite så med Prag som det är med livet, det innehåller både bra och dåliga grejer.
Ha det så gott/Anna

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »