thonet
kök,  mitt hem,  samarbete

Kan man bli kär i en väggfärg?

Inlägg i samarbete med Benjamnin Moore Sverige

Thonet
Känner mig helt kär i våra nya väggkulörer. Tänk att jag vågade måla väggarna i något annat än vitt. I tio års tid så har vi haft vita väggar och jag har stortrivts med det. Men med åren som gått så har en längtan om grå väggar fötts till liv, men steget att måla om kändes långt bort och svårt att ta. Men nu när vi drog i gång med vår ”megarenovering” så var jag så redo för färg och tycker att det blivit en perfekt balans mellan färg och neutralt vitt. Väggarna är målade i kulören Metropolitan AF-690 i från Benjamin Moore som är en av Amerikas största färgmärke och som nyligen introducerats på den Svenska marknaden. Benjamin Moore har ett enormt register med kulörer och jag är så sugen på att få lära mig mer om dem. Kulören som vi valt är även årets färg 2019 hos Benjamnin Moore.
Skinnförkläde
När vi flyttade in så var det en dörröppning mellan hall och kök, men när vi renoverade för 7 år sedan så stängde vi igen och satte in ett fönster mellan hall och kök. En lösning som vi varit oerhört nöjda med. Men när vi satte igång att planera för renoveringen så ventilerade jag mina idéer med våra vänner och min goda vän och kollega Jonas föreslog att vi skulle öppna helt mot hallen. Det lät snyggt när han pratade om det, men jag kunde inte se att det skulle bli bra, för det kändes som om hallen skulle hamna i köket då. Men jag lät tanken mogna och pratade med min man och vår snickare om det. Och ju mer jag tänkte på det, desto bättre kändes det. Men att öppna helt, det ville jag inte.  För att inte äventyra  bärigheten så valde vi att bara öppna så mycket som det gick och det blev så bra.  Jag gillar verkligen att få idéer av vänner och bekantar. Det kanske inte är så att man fastnar för grundidéen men när man har fått tänka klart så har man kommit på en fantastisk lösning.  Knoppbrädan som legat i ladan och väntat på ett bättre syfte än att bara förvaras kom upp på väggen i köket strax innan jul. Och jag bara visste att mitt skinnförkläde skulle vara som klippt och skuret hängandes på det. Den snygga antika Thonet stolen från Dakabom passade perfekt ihop med de andra attiraljerna.
Jag är så glad för vår vedspis som vi anlitat hantverkare till att koppla in. Först så kom sotaren hit för att se om det gick att använda någon av kanalerna, dessvärre så gick det inte, men han föreslog att vi kunde använda ventilationskanlen och så fick det bli. Det bästa var att vi kunde använda vår fläktkanal för tilluft då vi flyttat vår fläkt och låtit den gå ut i genom väggen istället, så det blev hur bra som helst ändå. Vedspisen fick godkänt av sotaren när han här och provtryckte men han sa att jag fick elda försiktigt tills jag skaffat ett brännjärn till höger sida då det fattades. Det var inte så lätt att hitta ett men jag kom på att jag gjort reportage hos en familj i Gränna där mannen i huset tidigare livnärt sig på att renovera vedspisar. Jag kontaktade Hanna och hennes man hjälpt mig gärna. Några veckor senare åkte jag upp till Gränna och fick med mig ett fint brännjärn i massivt gjutjärn. Innan vi åkte på semester till Kap verde för att fira mannen så lade jag på lera med järnflis på vedspisens ugnstak för att skydda gjutjärnet och få en jämnare värme i spisen.
Vedpis
Vår gamla pärla som förmodligen stått i huset sedan det byggdes på 30-talet.
Knoppbräda
Handdukarna på knoppbrädan kommer i från Ikea och var superbillig, sånt gillar man ju.
vedspis
Ha en härlig söndagskväll/Anna

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »