sponsrade inlägg,  vardagsrum

Marockanskt porslin med historia

Jag blev handlöst förläskad i detta gröna porslin som jag hittade i Medinan i Marrakech.

Jag har googlat på porslinet och fann ytterst lite bilder på det på nätet, så jag får nog säga att detta vackra gröna porslin är rätt unikt i den här delen av världen.
Klassiskt marockanskt porslin i alla regnbågens färger är vackert, men det är det mer stilrena porslinet i vitt, med svart och grå dekor som kanske en designern från norr ligger bakom, som har gått hem hos oss nordbor.

Mer och mer kan vi se de nordiska ljusa hemmen blandas upp med möbler och ting i från länder som Marocko, Tunisien och Turkiet. 
Hamamhandduk, beni ourain är inte längre främmande ord, utan är namnet på saker som pryder så väl omslagen på magasinen som hemmen som mäklarna säljer.
Boho, bohemian, bohochic är bara några ord som man kallar sina hem,ljusa nordiska hem, med inslag av västerländsk design som sträcker sig flera hundra år tillbaka.
Jag har alltid haft en förkärlek för marockanskt porslin, gärna i vitt med svart dekor. Och jag har en fin samling med vackert porslin vid det här laget.

Mötet med det gröna porslinet i Marrakch kom som en frisk fläkt för mig. På något vis var det som det var det porslinet jag alltid vealt ha fast jag inte visst att det fanns.

Porslinet är gjort med en unik gammal metod, där man hettar upp porslinet till 1800 grader. Varje skål, fat osv blir unikt då färgen smälter ut olika. Ofta används en kombination av mässing, koppar eller försilvrad mässing. Jag såg flera sådana fat och kan absolut tänka mig att köpa det. Men jag föll för denna enkla skål, där leran på flera ställen går igenom. Skålen har en själ, den ser ut som den har funnits i flera hundra år, och det var nog det som jag föll för.

Eventuellt kommer Marockodeisgn att ta in grönt porslin i sitt sortiment, är det något ni skulle vilja ha hemma hos er med?

I dagsläget säljer Maorckodesign klassikt porslin i vitt, svart och grått, men det har några skålar i sitt sortiment som avviker lite. In och kika på deras  keramik vetja.

Ps. I kväll kommer jag dra igång en fantastisk tävling. Något som ni kan ställa i fönstret till Advent kommer att lottas ut.

Ha det så gott/Anna

”addlinks”

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »