hälsa,  matrum

Överge L C H F ?

Receptet på fröknäcket hittar du här

Förändring har den inverkan på oss människor att den kan upplevas både otäck,spännande och bra.

Förändring tvingar oss att ta nya steg. Det kan vara läskigt men också oerhört nyttigt. Jag tror att vi människor mår bra av förändring.

Överskriften på mitt inlägg vad säger den? Överge Lchf???.  Jag har ätit lchf i fem år. Kan bara hålla med alla som talar så varmt om Lchf, det funkar och jag har mått bra.

Det som har varit med mig och lchf är att jag har varit tvungen att äta oerhört strikt. Att skippa kakor, godis, det är inga problem,men att inte kunna äta mejerier, det är trist och jag är inte förtjust i fettdrypande mat, och om jag inte kan äta mejerier utan att öka i vikt, vad skulle jag typ äta då. Vill liksom inte äta ”bea” till varje mål och smör är jag inte särskilt förtjust i om det inte ligger på en stor biff och det har jag ju inte råd att äta varje dag, dessutom skulle det bli lite väl enformigt.

Men om vi backar tillbaka. Jag höll mig bra på lchf i ca två år, men när jag började styrketräna så gick jag upp i vikt. Visst jag ökade i muskelmassa men även i fettmassa. Förra året i februari upptäckte jag att jag hade gått upp tio kilo. Dessa kilo hade smugit sig på under de två år som jag styrketränat. Jag fick panik, vad var detta. Jag åt ju varken kakor eller godis, utan åt bra. En förändring behövdes till.

Jag plockade bort mejeriprodukterna och gick ner 8 kg på ett par månader. Det kändes fint.
Om man ser till resten av året har jag pendlat upp och ner i vikt allt mellan 2-4 kilo upp, men inte ner. mer än så. Min tanke var att jag verkade ha lätt för att binda vätska om jag åt t.ex. ost och grädde.

Det som blev droppen för mig var att jag gjorde en kroppsmätning där jag fick reda på att jag inte alls hade så mycket muskler som jag trodde och hade mycket högre fettprocent än vad jag hade förstått. Det blev en urjobbig kväll. Det kan jag lätt säga.

Men min bästa vän Paulina, som är mitt allt och som även är Pt och har kunskap om kost och träning,sa att nu är det dags. Allt tyder på att du inte förbränner som du skall med Lchf och det har jag trott länge, eftersom dina resultat uteblir trots oerhört hårt arbete. Hon sa, lita på mig jag tar hand om det nu. Jag ger det ett försök, inte bara dagar utan veckor, som kommer att få bli till månader för att ge kroppen tid så jag kan utvärdera vad som funkar eller ej.

Varför funkar inte Lchf på mig längre?
Det finns säkert massor av människor som kan tala om varför. Jag vet inte. Det jag vet är att jag har ett blodsocker som inte ens kunde hålla sig stabilt på Lchf trots att jag åt mat som inte höjde eller sänkte det. Jag fick blodsockerfall till och från hela tiden. Förmodligen så behövde jag äta annorlundare eftersom jag styrketränade så mycket, min förbränning verkade avstanna medan jag istället lagrade fett..
Vad vägar jag då?
Jo, jag är 170 och brukade väga runt 70,i dag väger jag 80,3 så ja jag har fett på kroppen. 68-70 kilo är lämpligt till min längd.

Hur som helst. Jag har gjort förändringar.

Råris till lunch och middag, mer rotfrukter, fröknäcke med majs mjöl och jag kommer äta frukt och även se till att jag får i mig tillräckligt med protein. Kommer att äta typ Gi/lågkolhydratskost. Inget spannmål med gluten i. Utan i dagsläget nöjer jag mig med att kolhydratspeppa fröknäckena med majsmjöl för att få energi

Kommer de funka? vet ej, men jag hoppas det!

Min Pt tror det, och vågen säger att det gör det,och då svälter jag mig inte, äter de kcal jag ska.

Jag har en omställningsperiod framför mig och jag håller på för fullt med att få till mellanmålen,så att jag äter i tid så att blodsockret inte hinner att dippa. Det dippar nämligen även om jag inte är hungrig. Så det kommer bli en berg o dalbane period, men så är det och jag lär mig mer för varje dag om hur min kropp vill ha det.

Om jag dissar Lchf? nej, absolut inte. Jag älskar Lchf. Den här kosten har gett mig så mycket gott. Go mat, inga mer gallproblem och blev nästan av med min allergi med och den svullna magen är ett minne blott. Så med de hälsovinsterna i ryggraden så kommer jag inte låta gluten få grepp om mitt system igen.

Fortsättning följer…

Ha en fin kväll/Anna

One Comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »