mina reportage,  resor

Lägenhet i Saranda

Lägenheten vi bodde i när vi var i Saranda ligger i centrala Saranda,ett stenkast i från strandpromenaden  med fantastisk utsikt över vattnet. Detta var vyn från balkongen.
Lägenhet är nybyggd på ca 90 m2 och har två sovrum med totalt 6 sängplatser, ett badrum där tvättmaskinen är integrerad, kök och vardagsrum i öppen planlösning samt en stor balkong med fantastisk utsikt över vattnet. 
Det finns WIFI.

Flera av mina vänner och även blogg och instagramläsare har hört av sig och frågat om Saranda och hur man gör för att köpa en lägenhet där.  Nedan kommer en intervju med min Kusin Caroline som äger en lägenhet i Saranda tillsammans med sin man Christian.

Hur kommer det sig att ni  har köpt en lägenhet i Saranda?

Intresset för en investering av lägenhet utomlands började ungefär ett år innan vi aktivt började att leta.  Vi var först som så många andra inne på att köpa i Spanien men efter tips från en arbetskamrat om Albanien väcktes vår nyfikenhet och vi tittade lite på nätet efter lägenheter till salu på olika mäklarbyråers hemsidor. Kort därefter bokade vi en semesterresa till Saranda och fastnade direkt för den vackra kustorten. Landet är relativt oexploaterat vilket vi tycker är en stor fördel då massturismen inte hittat hit ännu och därmed är inte heller priserna lika höga som i många andra europeiska länder.

Hur gick det till när ni köpte er lägenhet?  
När vi bokat resa till Saranda kontaktade vi två olika mäklarbyråer för mer information. Vi bokade möte med dem och blev på plats visade cirka 50 lägenheter samt omgivningen i olika delar av staden. Vi klickade bättre med en mäklare och bestämde oss för att inleda ett samarbete. Innan vi lämnade Saranda skrev vi en fullmakt med dem vilket innebar att han kunde skriva på kontrakt i vårt ställe. När vi åkte hem från semestern i Albanien var det tre lägenheter som vi var mer intresserade av. Väl hemma i Sverige vägde vi för- och nackdelar med respektive lägenhet och kom fram till vilken vi ville köpa. Vi kontaktade då mäklaren som därefter skötte allt åt oss gällande köpet. Det första som ska till är ett ägarcertifikat med de nya ägarnas namn på, därefter skrivs kontraktet.

Hur lång tid pågick köpeprocessen ?
4-5 månader

Vad var det som gjorde att ni just köpte den lägenhet som ni i dag äger?
Läget är det absolut bästa med lägenheten, dels den centrala positionen med närhet till affärer, restauranger och stränder samt den fantastiska havsutsikten. Samtidigt som den är centralt belägen är det ett lugnt och tyst område och man kan avnjuta en middag på balkongen utan att störas av buller. Dess storlek på cirka 90m2 är även ett plus.

Var lägenheten ett nybygge? 
Lägenhet är nybyggd. Som i de flesta fall hade byggherren inrett lägenheten med kakel/klinker och målat väggarna. Som tur var det redan från början ett neutralt kakel och klinker som vi behållit men de turkosa, lila och gula färgerna på väggarna fick ge vika för en vit färg.

Hur gick det till när ni inredde den ?

När köpet var klart åkte vi ner igen för att börja inreda lägenheten. Med mäklarens hjälp träffade vi en målare och en snickare. Tillsammans med snickaren ritade vi upp köket samt möbler såsom sängar och garderober som han därefter tillverkade. Mäklaren tog också med oss till en möbelsnickare där vi valde ut soffgrupp, matsalsbord m.m.  Mindre inredningsdetaljer köpte vi i lokala butiker samt deras varuhus Megatek  i Tirana som är motsvarande Ikea. Vår mäklare har fungerat som en projektledare för inredning av lägenheten och haft kontakten med hantverkarna.

Vart vänder man sig om man är intresserad av att titta på en lägenhet och ev köpa i Saranda?

Just nu byggs mycket nya lägenheter i Saranda och därmed finns flera olika mäklarfirmor att välja på. Att boka möte med mäklare innan man bokar resa kan vara en bra idé för att vara på den säkra sidan att de inte är fullbokade under din vistelse. Vi valde att anlita Boraproperty men man kan hitta fler via internet och ännu fler på plats i Saranda. Det som är viktigt är att få ett förtroende för den mäklaren man väljer att inleda ett samarbete med.
Är ni intresserade att hyra den här lägenheten kan ni klicka här

Funderar ni på att köpa en lägenhet i Saranda?

Albaninenmäklaren.se kan man hitta info om landet och här i från kan man klicka sig vidare till  Bora Property i Albanien som säljer Lägenheter.

Ha det så gott/Anna

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »