resedagbok,  resor

Korcula – det där med att åka färja, inte precis som i Sverige eller Tyskland.

Vi startade tidigt i lördagsmorse. Klockan ringde 5.30 och en timma senare var bilen packad och vi var på väg in till Split för att ställa oss i färjekön. Det var skyltat bra genom hela stan så det var inte svårt att hitta, men väl på plats var det lite besvärligare då vi hade noll koll vart vi skulle,skyltningen var nämligen inte helt glasklar. När vi kände oss som mest förvirrade så fanns det iallafall någon att fråga. Vi hittade till slut kön till färjan, det fanns fyra körfält varav vi hamnade längst bak i nummer två. Vi hade hört att man måste vara i god tid till färjan och var på plats tre timmar innan båten skulle gå. Att behöva vänta gjorde oss inte så mycket, vi var illa fall garanterade en plats. Biljetten var bokad och betald sen tidigare, den garanterade oss bara att vi kunde åka med någon av de två turer som går under dagen. Så därför var vi väldigt tacksamma. Väl inne på båten så var det sjukt trångt. Bilarna parkerades så tight så man knappt kom ur bilen, lite kaosartat måste jag säga, men vi lyckades ta oss ur. Ca 3 timmar senare när båten la till i Vela Luka på Korcual så funderade vi på när fick gå ner till sin bil. Vi såg några gå ner och gick efter. En kö bildades vid dörren till bildäck och sen när jag tittade upp var det kö i hela trappan upp. Men ingen gick in, vi frågade oss fram och en kunde säga att man fick gå in till sin bil när båten fällde ner bryggan.  Och så blev det kaos igen,alla skulle till sin bil på samma gång. Vår bil var totalt inklämd och vi kom inte in i bilen. Men bilarna försvann en efter en och helt plötsligt blev det en lucka och vi uppmanades att skynda oss in i bilen, det kändes som vi hade typ fem sec på oss att komma in i bilen och då skulle jag klättra in till min plats via förarsätet. Men vi kom in och kunde rulla mot nästa destination -Staden Korcula på Ön Korcula.

Vi betalde ca 1500 sek för biljetten, bil + 4 personer. Här hittar du färjan och turlistan.

Fotat i från vårt sovrumsfönster.

 Efter 40 minuters körning kom vi fram till vår lägenhet som har så här fin utsikt. Givetvis gick det inte helt smärtfritt. Vi skulle parkera, läs mannen. Vår bil är väldigt stor enligt Kroatiska mått och vi är rädda om den då den är ny, inte så kul att få massa märken i den. Men tillslut lyckades mannen knixa in bilen på den lilla parkeringsfickan. Men trots parkeringskaos så gick det ändå relativt smärtfritt att ta sig dit. Vår lägenhet är superfin och är bokad via Booking. Här kan man hitta den. Lägenheten ligger jättecentralt och man har nära till både supermarket, havet och byn. Det är kuperat så man får bra motion när man skall förflytta sig, ler:)

Otroligt vacker utsikt från vår lägenhet.
För att ta sig er till staden passerar vi genom mysiga gränder med stenkädda trappor.
Vyn över byn från backen nedanför vårt hus är oerhört vacker.

Ön Korcual har en yta på 279 km och är 46,8 km lång och 7,8 km bred. Staden Korcula ligger på en halvöoch är omgärdad av en ringmur från 1200 talet. Under 1400-talet lät Venetianarna förstärka muren med torn och bastioner. I staden finns även byggnader i från gotiken och renässansen. Det sägs även att Marco Polo är född i denna stad.

 Älskar man gränder så är Kroatien och Korcula helt rätt.

Längs med vattnet finns flera restauranger som serverar allt i från seafodd till pizza. Det är verkligen fantastiskt mysigt att sitta här.

Uppe i tornet finns en coctailbar och när våra vänner kommer hit på tisdag så tänkte
 vi ta med dem hit upp och ta en cocktail och njuta av utsikten.

Visst är det charmigt med tvätten som hänger på gatan. Jag älskar det!

Jag är helt förälskad i dessa gamla stenhus. Mitt förta möten med gamla hus i den här stilen var i Provence för ca 8 år sedan och då blev jag helt såld,sedan dess har jag besökt både Italien och Kroatien och inser att det ser rätt så lika ut i alla dessa städer.

Visst är Korcual vackert.
 I går var det grande finale, Kroatien mötte Frankrike och alla människor gick man ur huse och samlades på pubar, restauranger och på torget. Jag som inte är särskilt fotbllsinresserad beslöt mig ändå för att se matchen ihop med min familj, och med en kall öl att svalka sig med i hettan gick det rikgit bra. Det var en bra match och den Kroatiska landslaget spelade riktigt bra. Trots att de inte fick guld var det skön stämning på gatorna efteråt och båtfolket tände nödbloss och nödrakter för att hedra landslaget.
För mig varder inte bara grande finale i fotboll utan tycker även att Korcual stad har gett mig en form av ”gränd finale,ler:)” då staden bjuder på de vackrast gränder jag hittills har sett.
Ha det så gott/Anna

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »