resedagbok,  resor

Resturangtips i från Staden Korcula – Lešić Dimitri

Vi startade med varsitt glas bubbel jag drack det rosa mosuerrade vinet som heter Rose Serber
  och Michael drack det mousernade vinet Millenium Tomac.

Jag tycker att det är fantastiskt trevligt och gott att äta på en riktigt bra resturang, hellre äta ute mer sällan och lägga pengarna på riktigt vällagad innovativ mat som får smaklökarna att galoppera än att äta på restauranger som kvalar in på snabbmatslistan.  I går kväll njöt vi av god mat och den ljumna sommarkvällen på Lešić Dimitri `s uteservering som ligger belägen alldeles intill muren i gamla stan  där man har fantastiskt panorama utsikt ut över Peljesac kanal och Korculas skärgård.

Till det mousserade vinet testade vi tre olika olivoljor som alla hade sin egen karaktäristiska smak. Min favorit var oljan med grön Etikett som även finns med i ”Olivoljebibeln” en kraftig olja med mycket smak utan att bli bitter. Helt klart en upplevelse. En annan stark upplevelse för mig är att min mage verkar tåla brödet här i Kroatien riktigt bra. Jag har ju hört tals om att vårt mjöl i Sverige är så förädlat så att glutenkedjorna har tagit oanade proportioner vilket då kan påverka våra magar. Jag regerar oftast på bröd i Sverige och äter därför glutenfritt, men här i Kroatien verkar det går riktigt bra. Inte för att jag är något stort fan av bröd men så här med olivolja är det vansinnigt gott.


Min förrättt – Kings scallops serverades med Black truffle, pancenta och corn. Alltså det var helt otroligt gott. Jag kan ha lite svårt för tryffel, speciellt om man äter det på en restaurang som inte riktigt kan sin sak. Men eftersom Lešić Dimitri är med i Michelin guiden så var det ingen tvekan som att jag skulle våga välja denna rätt, och det var verkligen en fullträff. Till min förrätt drack jag ett vin som är tillverkat på druvsorten – Posip grape.  Michaels vin var väldigt gott med, tillverkat av druvsorten GRK GRAPE, som bara växer här på ön.  Det är alltid oerhört roligt att testa lokala viner och få äta nyfångad seafodd från havet där man bor.

Michael tog Foie gras till förrätt och vilka smaker -brioche crumbs, caramell, apple, grapes, almonds. Jag fick smaka lite grann och kände genast att jag hade velat äta hans förrätt med,men så mycket mat ryms inte i min mage. Den här rätten var verkligen innovativ, verkligen en fullträff. Tycker att det är så fantastiskt när man lyckas att få ihop så många olika smaker. En förrätt med efterrätts inslag som bara gifte sig helt otroligt bra med varandra.

Michaels huvudrätt var inte fel den heller – Rubia gallenga file , 21 days dry aged iberico beef, beetroot, sauce, shallots. Till det drack han ett oerhört kraftigt och mustigt röd vin gjort på druvan PlavacMali Grape. Pepeju 2013.

Jag körde sefood tema i går, vilket jag oftast gör när jag är utomlands och valde Hummer – Lobster agnolotti.  lobster tail, agnolotti, lobster sauce, pesto & ricotta. Det var så gott, man kunde ana en god grillad smak  i från hummern och de ravioli liknande knytena var fyllda av hummer. Det var verkligen en smakupplevelse på hög nivå.  Vinet som jag drack till är tillverkat på druvan Posip Grape.

Jag snålar oftast på vinet och köper husets vin till maten. Men när jag äter på en riktigt fin resturang där jag vet att de verkligen har sett till att smakerna i vinet och maten kompletterar varandra, där tullar jag aldrig på valet av vin och låter servitören välja vin som passar till det jag skall äta.

Till efterrätt valde jag efterrätten More, som garanterat är alla chokladälskares dröm. En ljuvlig smak av choklad och havssalt. Den var dock  alldeles för sött för mig så Michael och jag bytte efterrätt.

Han hade beställt efterrätten Sunde som innehöll poopy seds, crème cheese panna cotta, puffa pastry,  almonds, apple terrins. Mycket gott även om den var i sötaste laget för mig även den.

Vi avslutade kvällen vid en bar lite längre ner på strandpromenaden och tog ett glas vin och lyssnade på bandet som spelade.

Ha det så gott/Anna

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »