renovering

Köksrenovering

Vi har verkligen tagit sats för att orka den här renoveringen. Länge så sa det fullständigt stopp inom mig när jag tänkte på den då en köksrenovering här påverkar hela vårt nedre plan, då vårt trägolv löper genom hela bottenplan. Men så helt plötsligt så kändes det som det var rätt tid. Vi tog ett stort banklån för att ro renoveringen i hamn. Inget kul att låna pengar men huset har ökat bra i värde den sista tiden så det fanns utrymme till att låna upp.

Vi bestämde oss för kökstillverkaren HTH och deras modell Shape som har ett stilrent uttryck och som passar fint in i vårt trettiotalshus. Mitt uppe i planeringstadiet av renoveringen så upptäckte vi att vi hade fått en vattenläcka i taket på en av våra utbyggnader. Inget kul då reparationen av den skulle sluka en hel del av vår renoveringsbudget. Vad skulle vi dra in på nu?
Vi hade två golv alternativ. Antingen slipa och behandla det trägolv vi redan hade eller lägga in en ekparkett i fiskbensmönster. Länge lutade det mot att lägga in fiskbensmönstrad ekparkett, men det kändes aldrig riktgt bra i hjärtat, varför visste jag inte, men efter att ha reflekterat över det hela insåg jag att jag tyckte att parketten kändes för exklusiv för vårt hus. Det kändes som om vårt hus var designat för lutat furugolv och så fick det bli och genom att inte välja ekgolvet så fick takrenoveringen plats i vår renoveringsbudget, vilket kändes bra då det inte blev ett allt för stort offer att välja bort det.
Jag har haft en dröm under många år att få höga gedigna sekelskiftespaneler och har inspirerats så av Marianne Wikners fina panel. Planen är att sätta höga paneler i matrummet som skall målas vita, och väggen ovanför skall färgsättas i en grå nyans. 
Tanken är även att vi skall ha låga paneler i vardagsrummet, men vi får se hur långt pengarna räcker, då kostnaderna drar i väg. Har vi inte råd att låta vår snickare göra panelerna så får vi helt enkelt göra dem själva. Vi har anlitat Lukas Hedberg i från Fritsla som är en oerhört duktig snickare och som är lyhörd på gamla hus och dess ägare. 

Visst har vi utgifter och många av dem är helt klart självförvållade då vi har gjort en del lite mer exklusiva val, som tex en 90 cm spis i från Bertazzoni  . Jag är barnsligt lycklig över att ha fått välja en sådan här fin spis då jag tycker mycket om att laga mat och baka, så den här spisen kommer bli en fullträff.

Vi har även valt en riktigt bra fläkt i från Fjäråskupan. Den fläkt som vi har haft i huset tidigare var så dålig,så dålig så att alla mina kläder i sovrummet på andra våning alltid luktade matos. Så den här gången så skulle det bli en riktigt bra fläkt och då var det inte svårt att välja då vi hade en fläkt i från Fjäråskupan i förra huset som var riktigt bra.

Under de tio år som vi bott i huset så har vi försökt att återskapa så mycket som möjligt i från förr. Vi har satt in 100 åriga korpsostfönster, tagit fram pärlspont och trägolv som varit gömda under masonit. Och så har vi satt in pärlspont i alla tak på bottenplan.

Nu när vi renoverar köket så har vi installerat vedspisen som varit urkopplad i många år. En vedspismontör och murare har varit här och ordnat till det hela så att vi nu har en ny kanal till vår vedspis. En brandmurskiva har även satts upp och så har murstocken blivit putsad en gång med kakelfix och jag skall göra det andra varvet själv och sedan måla allt vitt, efter det kommer vedspismontören Fredrik i från värmehuset i Kinna och installerar röret så att vi kan elda i vedpsisen. Jag kan knappt tro att det är sant att vi snart kan elda i den, då det har varit något jag längtat efter i många år.

Den vackra kaminen ovanför på bild är en Royal Viking kommer att anlända till oss v 3 och installeras i matrummet, och med den så blir cirkeln på något sätt sluten när vi har fått ersätta den moderna kaminen som stått här mot en kamin som passar huset ursprung bättre. Innan dess är tanken att vi skall ha målat färdigt allt, så vår golvslipare Oscar i från Oscars golv i Varberg kan komma och fixa golven.

Om allt går som det ska så kommer väggarna i köket att få gips i morgon och sedan sätter vår snickare in köket. Och förhoppningsvis så kommer en hantverkare ut inom kort och kontrollmäter våra bänkskivor för att sedan tillverka och därefter installera våra fina stenskivor i från stenskivan.se

Sen får vi ta vid och sätta tapet och måla, taket har vi redan målat fyra varv, och mer om det kommer i ett separat inlägg.

Ja det är mycket nu,vi river, målar och försöker synka allt,det är helt klart intensivt men väldigt roligt.
Ha det så gott/Anna

3 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »