eldstad
Jul,  samarbete

Elda med stil

Inlägg i samarbete med Josef Davissons

Tidigare i år, i slutet av januari så satte vi in vår nya eldstad, en kamin som heter Royal Viking som kommer i från Josef Davissons. Kaminen är nytillverkad men modellen har funnits i 150 år.

Jag brukar få mycket frågor om kaminen och tänkte berätta lite här om den.

Kaminen är oerhört lätt att tända i och den ger väldigt skön värme. Många gånger eldar jag dock på för mycket så att det nästan blir som en bastu inne, men det är skönt med värme så här i novemberrusket,ler:)

Under många år längtade jag efter ett gammalt hus med kakelugnar och knarrande trägolv, spröjsade fönster och pärlspont. Det mesta av det fick vi här i huset som vi nu bott i elva år, men någon kakelugn fanns det inte här, utan det stod en modernare eldstad här som jag tyckte var helt fel för vårt hus. Någon budget för kamin hade vi inte utan kände att vi hellre ville använda pengarna vi hade över till roligheter, men när när vi planerade för renovering av kök, matrum och vardagsrum lade vi in en kamin i budgeten. Den gamla täljstenskaminen från 90 talet som fanns här sålde jag istället på blocket.

Så här såg den ut.

Elda i kaminen

Inget ont om vår gamla 90 tals kamin, men den kändes inte helt rätt för vårt hus. Nu har den fått ett nytt hem och värmer nu upp ett hus där den är helt rätt. Bra va!!

Det här kan man läsa om Royal Viking på Josef Davissons hemsida

”ROYAL VIKING

Hantverket ligger till grund för vår produktion. Josef Davidssons Royal Viking är en 150 år gammal modell i nyproduktion. Bakom den mönstrade yttermanteln döljer sig en gedigen konstruktion med modern teknologi.

Royal Viking har genom sin konstruktion hela 80% hög verkningsgrad och även en stor värmeavgivande yta. Kaminen har extra lång rökgasväg vilket medför att man tar tillvara stor del av värmen från rökgaserna. Värmen avges dels som strålningsvärme och dels genom att luften kan cirkulera mellan kaminens väggar och strömma ut. Gjutgodset har dessutom en god värmelagringsförmåga som gör att kaminen avger lång eftervärme.

Gjutjärnskaminen har även självfallet luftspolade glasytor som motverkar sotning av glaset och ger dig den insyn till brasan du vill ha.”

Vi är så nöjda med kaminen, den är som ett smycke för vårt hem och bidrar både med värme och trevnad. Det känns lite som om den alltid funnits här.

Ha det så gott/Anna

 

 

5 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »