trädgården

Nässelvatten

Så många har tipsat om nässelvatten. Jag har tänkt att göra det, men det har aldrig blivit av. Mest kanske för att jag minns ur otäckt gammalt blomvatten luktar eller stanken i från ruttna växtdelar som glömts kvar i skottkärran och som regnet sedan har dränkt, hua!! Ruttna växtdelar luktar så illa. Så det kan nog vara därför jag aldrig gjort det.

Men nu när jag har utökat mina odlingar något så kopiöst mycket så tänkte jag att nu är det dags. Jag började googla på nässelvatten och hittade information om att man kunde tillsätta sockermelass och EM aktiv, som givetvis inte är skadligt för naturen. Dessa ingredienser gör att nässelvatten inte kommer stinka ruttet.

Sagt och gjort, i dag plockade jag en 5 liters hink full av nässlor, täckte dem med vatten och tillsatt 0,5 del Em Aktiv + 0,5 dl sockermelass och rörde om. Därefter lade jag en platt sten över som tryckte ner nässlorna under vattnet.

Om nässlorna inte ligger under vattnet så kommer det inte att bli luktfritt nässelvatten, så se till att hålla nässlorna täckta. Därefter satt jag på ett lock och nu ska de stå i 2-3 veckor och fermentera.

Jag hittade infon här, där finns även en länk till vart man kan beställa hem preparaten.

Ska bli kul att se hur detta blir!

När nässelvattnet är klart så späder man 1 dl nässelvatten med 9 dl vatten. Nässlorna som legat i vattnet kan man låta torka och sen kan man lägga dem runt tex zucchinin som är oerhört näringskrävande.

ha det så gott/Anna

 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »