nyår

Ingen jul utan farmorbröd..

Hittade en gammal bild från julen 2008. Vår första jul i huset!
Har ni något som ni bara måste baka till jul?
Sen jag var liten har jag ätit min farmors bröd till Jul. Ett ljust bröd som doftar alldeles ljuvligt.
 Nu äter jag inte bröd på mjöl längre. Men jag älskar doften av det. 
Min familj får njuta av det, och det tycker jag om!
Här kommer receptet:
Farmorbröd!
100 gr jäst
2 dl socker
1 liter vatten
150g smör
2 tsk salt
2 dl rågmjöl
ca 3liter vetemjöl.
Smula jästen i degbunken.
Häll i sockret
Koka upp 4 dl vatten och smält margarinet i det.
Kyl blandningen medresten av vattnet.
Tillsätt saltet
Rör ner rågmjölet och 2 1/2 liter av vetemjölet.
Arbeta ihop degen.
Knåda in resten av mjölet om degen känns lös.
Täck över och jäs till dubbel storlek.
Dela degen i 10 delar och trilla dem till bullar.
Börja genast kavla ut dem i den följd de formas,
till runda halvcentimeters tjocka kakor
Nagga och låt jäsa ca 20 min.
Grädda mitt i ugnen i 275 gradersugnsvärme ca 5 min.
Ps. Missa inte vinsterna i min Adventskalender!
Ha det så gott/Anna

5 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Translate »