bröstpanel,  matrum,  renovering,  samarbete

Att bygga bröstpanel

Inlägg i samarbete med Benjamin Moore Sverige

Vi har målat väggarna i kulören Metropolitan AF-690 som är
 Benjamin Moore`s color of the year 2019 och det är tänkt att även bordsunderredet 
skall färgsättas i samma kulör.

Det saknas hörnlist och bröstlist.

Vi renoverar kök, hall, matrum och vardagsrum och jag hade en ganska klar bild från början över vad jag ville ha. I matrum så var tanken att vi skulle ha en bröstpanel eller sekelskiftespanel med speglar som jag kallar det. Då vi har korspostfönster så var planen att vi skulle se till att panelen harmoniserade med det.

Jag visade en bild för vår snickare Lucas Hedberg och han var med på noterna direkt och vi pratade om höjd och dimension osv. Det var mycket att tänka på tex, vad kontakterna skulle hamna osv, så efter små justeringar med måtten så hamnade panelen rätt i förhållande till kontakter, fönster osv.

Vi utgick i från fönstrens form som har stående glas, dvs glasen är kvadratiska upp till och längre än de är högre på nedre rutorna. Vi mätte rutornas brädd och delade det på hälften och det måttet fick styra hur breda speglarna skulle bli på panelen. Hade vi inte gjort så här så hade panelen upplevt som klumpig och inte smält in och harmoniserat med fönstret.

Här ser ni en blyerstskiss som vår snickare gjorde.

Panelen är gjord i mdf och vår snickare lät ett sågverk såga upp exakta längder för att spara tid väl på plats när han satte upp den.

Först började jag med att spackla hålen som blev av spikpistolen och när spacklat torkat så slipade jag bort överflödigt spackel och slipade hela panelen med ett sandpapper.

Jag har fått goda målningsråd av Peter på Benjamin Moore, han rekommenderade mig att grunda panelen med Smart Prime från Zinsser som är en avancerad vattenburen akrylatgrund som fäster på alla ytor.

Efter att ha grundmålat panelen så var det dags för nästa lager vit färg. En vattenbaserad Intertiör alkyd – Benjamin Moore Advance i glans 20 då jag inte ville ha det för blankt men ändå lite glans så att ljuset kan reflekteras mellan det blanka taket och panelen. Jag målade med kulören S0500-N och målade två lager med en väntetid på 16 timmar mellan varje lager.

Färgen flyter ut och täcker jättebra är reptålig och har god vidhäftning,egenskaper som jag tycker är väldigt viktiga för en färg. I början av min målningskarriär när jag var runt 18 år så köpte jag bara superbilliga färger och dessvärre så blev det inget jättebra resultat. I takt med åren så insåg jag att det alla gånger lönar sig att satsa på färg av god kvalité. Färgen från Benjamin Moore kostar en slant men den är mycket drygare en ledande färgfabrikat på svenska marknaden, vilket innebär att den i slutändan inte är så mycket dyrare.

Ps. ni hittar mer i från Benjamin Moore och deras härliga kulörer på pinterest.

Har ni några frågor om färgen och panelen så går det jättebra att ställa dem i kommentarfältet nedan.

Ha det så gott/Anna

11 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »